W tym tygodniu do Oławy zawitali znakomici kucharze z Federacji Kucharzy Włoskich w Polsce, z jej prezesem Anuelo Serra na czele. Jest jednym z najlepszych włoskich kucharzy w Polsce, a w naszym powiecie, w dniu 24 listopada w hotelu „Oławian”, podczas warsztatów, dał pokaz kunsztu kulinarnego. Czynny udział wzięli w nich uczniowie z klasy gastronomicznej z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie.
Spotkanie z kuchnią włoską rozpoczęli - starosta oławski Zdzisław Brezdeń, wicestarosta Witold Niemirowski oraz Maria Domaradzka – dyrektor CKZiU w Oławie, którzy podziękowali osobom i jednostkom, za sprawą których uczniowie mogą dziś podnosić swoje kwalifikacje, wzbogacać doświadczenie i wiedzę w przedmiotowym zakresie. Zorganizowanie włoskich warsztatów kulinarnych przez samorząd Powiatu Oławskiego dla uczniów CKZiU w Oławie było możliwe dzięki życzliwości i przychylności ambasadora Włoch w Polsce i za sprawą wieloletniej, owocnej współpracy z Moniką Kwiatosz – Konsulem Honorowym Republiki Włoskiej we Wrocławiu, w zakresie utrwalania pamięci o królewskiej linii rodu Sobieskich (relacje króla i jego rodziny z Italią były częste i liczne), a także budowania relacji tożsamościowych tego rodu z ziemią oławską.
Smaki kuchni z ziemi włoskiej do Polski
Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie od samych mistrzów mogli dowiedzieć się, jak rodowici Włosi przygotowują tradycyjne potrawy Italii. Czterech wyśmienitych włoskich kucharzy zademonstrowało publiczności, w jaki sposób wykonuje się prawdziwe przysmaki kuchni z Półwyspu Apenińskiego, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Włoskie potrawy są nieustannie od lat bardzo popularne również w Polsce.
Mistrzostwo na talerzu… Podczas warsztatów nie zabrakło potraw z ryb (m.in. z pałasza), owoców morza (m.in. z jeżowców i muli), spaghetti i pizzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się także z opisami potraw i przepisami, a więc można spodziewać się, że na ich stołach teraz częściej będą gościły potrawy rodem z gorącego południa Europy.